O jabolku

Jabolko je univerzalni simbol, ki oddaja dišeče sporočilo o naravi, prehrani in zdravju.

Najprej simbolizira odpornost in vpliv prehrane na imunski sistem. Naravna imunost seveda ne pride od jabolk, je veliko širša od kateregakoli sadeža, vendar je neizpodbitno povezana s hrano, ki jo zaužijemo, in z okoljem v katerem živimo.

Jabolko je simbol čistega naravnega okolja, podeželja in tudi slovenski pridelek. Si lahko zamislimo klasičen slovenski sadovnjak brez jablan? Posebej cenimo stare slovenske sorte, močne in odporne, ki jih ni treba škropiti, da bi rodile zdrave sadeže.

Ima povezovalno moč: ob omembi jabolka se dobro počutijo ljudje, ki prisegajo na povsem različne načine prehranjevanja in o tem medsebojno niso vedno zelo razumevajoči. Vegetarijanci, vegani, presnojedi, sadjejedi, vsejedi … jabolko je vedno prava stvar.

Foto: Shutterstock

Jabolko je praviloma prvi sadež, ki ga starši ponudimo dojenčku ob spoznavanju goste hrane. Ker spodbuja delovanje črevesja in čiščenje organizma, ga cenimo tudi odrasli.

Posebno mesto je jabolku kot simbolu znanja namenil znani slovenski antropolog, profesor Stane Južnič. Študentski učbenik je na naslovnici opremil s preprosto risbo jabolka, na zadnji strani pa z ogrizkom. Vztrajno glodanje »jabolčka« je seveda trajalo vse študijsko leto.

Ko smo izbirali znak gibanja Naravna imunost, smo imeli v mislih njegovo bogato simboliko, toda nismo pričakovali, da bo avtor vanj spretno zajel še eno ključno dimenzijo – znanost. Naš jabolček s svojo spiralno obliko simbolizira več kot naravne cikle, v njem lahko prepoznamo celo podobo molekule človeškega genoma, igro dednosti in naravnega okolja.

Ne bi bilo pošteno, če bi pozabili na biblično zgodbo. Na prvi pogled se morda zdi, da raj, kača in jabolko nimajo dosti skupnega z zdravjem, imunostjo in jabolkom, a pomislimo. Moderna družba si skuša umetno pričarati raj tako, da ponuja množico izdelkov, ki nam bodo povrnili zdravje, prinesli udobje in ugodje. Moderna medicina pogosto trdi, da bolje od nas samih ve, kaj je dobro za nas. Neredno ustvarja umetni raj in nas svari pred skušnjavo iskanja drugih načinov zdravljenja, češ da bi nas to onesrečilo ali pogubilo. Ko se starši soočijo z drugo platjo medalje, pogosto osuplo priznajo, da se počutijo, kot bi ugriznili v jabolko spoznanja in padli iz modernega raja umetno ustvarjene imunosti.

Še eno jabolko ustreza: tisto zastrupljeno iz pravljice Sneguljčica in sedem palčkov. Moderna prehrana ni le denaturirana, ampak pogosto zastrupljena s kemikalijami, kot so kmetijska škropiva, konzervansi, umetni vonji, barvila, gensko spremenjena, izpostavljena obsevanju, da bi imela daljši rok trajanja.

Jabolko je simbolno povezano še z grško boginjo Eris. Njena zgodba sicer zavije v druge vode, kar nas veseli, saj upamo, da naša zgodba ne bo zajadrala tja – ne želimo si namreč postati jabolko spora. Zaupamo v strpno in pozitivno izmenjavo mnenj.

Še o barvah: Zakaj smo izbrali zeleno-rumeno? Zelena je barva narave in v našem podnebnem pasu prevladujoča, simbol srčnosti in ljubezni v najširšem pomenu besede. Rumena je barva zavesti, zavest in pot do zdravja pa sta tesno povezani.